MAURO DE LAAT

ABOUT

Anno 1989 wordt Mauro de Laat geboren in ‘s-Hertogenbosch, waarna hij opgroeit op een boerderij in Vught. Van jongs af aan ligt zijn creative interesse bij tekenen en architectuur. Op 7-jarige leeftijd ziet hij het werk van een moeder van een klasgenootje. De rest van de basisschool wordt Mauro begeleid in zijn tekenen door deze vrouw, Helga Okhuijsen. Als hij aan het eind van de basisschool verhuist, verliezen zij echter contact en verliest Mauro de kunst een tijdje uit het oog.

Na de middelbare school begint hij aan de studie Multimediavormgeving, waar hij zijn passie in kleur en compositie opnieuw ontdekt. Dit inspireert hem om ook in zijn vrije tijd weer eens te gaan tekenen. Wanneer hij zijn potlood voor het eerst in jaren weer oppakt, weet Mauro dat dit zijn échte roeping is. Zijn eerste motivatie hierbij is het maakproces zelf, de beleving van het tekenen. 
Hij merkt, als hij werk van anderen ziet, hoe sterk zijn visie is, dat hij vaak nét iets anders kijkt (en net iets anders ziet) dan anderen. Zo begint hij in de eerste plaats met kunst maken voor zichzelf, met tekeningen voor in zijn eigen persoonlijke ruimte. Op zijn twintigste pakt Mauro voor het eerst het penseel op en begint hij met werken in acryl.

Negen jaar verder heeft Mauro een stijl ontwikkelt die zich moeilijk laat beschrijven. Nog steeds vind hij het kopiëren en natekenen interessant, en laat zich hierbij vooral leiden door Oosterse thema’s, strips en anime. Daarnaast heeft zijn eigen visie zich ontwikkeld in de richting van het abstracte en surrealistische. Hierbij is Mauro’s stijl impulsief en zonder plan, en geeft het werk zichzelf richting tijdens de creatie. Welke stijl hij ook hanteert, een vrije en gevoelige ziel met een sterke mening komen altijd in zijn werk terug. Dit is Mauro de Laat.
Vught, The Netherlands
MAURO DE LAAT